Rapportageplicht online platformen over 2024

De Europese DAC7-richtlijn stelt eisen aan online-platformen waarop goederen en diensten worden verkocht of verhuurd. Platformexploitanten moeten vóór 31 januari 2025 gegevens van verkopers, verhuurders en dienstverleners over 2024 rapporteren aan de Belastingdienst. Vooral voor kleinere platformen roept deze verplichting vragen op.

Online-platformen waarop goederen en diensten worden verkocht of verhuurd, kunnen onder de Europese DAC7-richtlijn (EU 2021/514) vallen. Als een platformexploitant aan de criteria van DAC7 voldoet, moet deze gegevens van verkopers, verhuurders of dienstverleners verzamelen, verifiëren en rapporteren aan de Belastingdienst. De Belastingdienst merkt dat de rapportageplicht bij kleinere platformen vaak achterblijft. Dit komt deels door onbekendheid met DAC7, maar ook door onduidelijkheid over de criteria en de aanlevermethode.

Wie moet rapporteren?
De platformexploitant is zelf verantwoordelijk om te rapporteren aan de Belastingdienst. Vooral kleine platformexploitanten hebben moeite met de huidige manier van rapporteren. De complexiteit en kosten van de huidige rapportagemethode system-to-system (S2S) zijn hierbij een belangrijke drempel. De Belastingdienst werkt daarom aan een alternatieve aanlevermethode die eenvoudiger en betaalbaarder moet zijn voor kleinere platformexploitanten met slechts enkele te rapporteren gegevens. Deze is echter niet beschikbaar vóór de deadline van 31 januari 2025, wanneer de rapportage over 2024 aangeleverd moet zijn.

Tijdelijke terughoudendheid in handhaving
Totdat de alternatieve methode gereed is, handhaaft de Belastingdienst beperkt op de rapportageplicht. Als platformexploitanten gebruik willen maken van de alternatieve aanlevermethode, kunnen ze dit kenbaar maken via DAC7@belastingdienst.nl.

De Belastingdienst verwacht dat platformexploitanten alvast beginnen met het verzamelen, identificeren en verifiëren van gegevens over hun gebruikers. De verzamel- en identificatieplicht (due diligence) moet immers op 31 december 2024 afgerond zijn. Zodra de alternatieve aanlevermethode gereed is, moeten deze platformexploitanten de rapportage zo spoedig mogelijk indienen. De Belastingdienst zal vanaf dat moment dan ook de volledige handhaving hervatten.

Wat kunt u doen?
Bent u platformexploitant volgens de criteria van DAC7? Gebruik zo spoedig mogelijk de online-platformcheck op www.belastingdienst.nl/dac7 om te bepalen of rapportage verplicht is. Is dat het geval, verzamel dan tijdig de vereiste gegevens.

Tip: Mocht u na raadpleging van de internetsite nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het DAC7-team via DAC7@belastingdienst.nl.

Tips en actualiteiten direct in uw mailbox?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief