Maaltijdbezorger wordt zelfstandig

Een student treedt bij Deliveroo in dienst als maaltijdbezorger op basis van een arbeidscontract voor 20 maanden. In de overeenkomst staat dat deze niet zal worden verlengd. Tegen het einde van de looptijd komt Deliveroo met een zzp-contract. Dat tekent de student. Maar even later vindt hij dat hij aan de kant is gezet en feitelijk nog in dienst is. Hij gaat naar de kantonrechter.

De kantonrechter vindt dat de nieuwe rechtsverhouding geen voortzetting is van de arbeidsovereenkomst. De student wist dat het arbeidscontract zou eindigen en is daarom akkoord gegaan met het nieuwe zzp-contract. Hij wist dat hij als zelfstandig ondernemer voor Deliveroo zou gaan werken. Hij mocht, anders dan voorheen, zelf beslissen of hij zichzelf aanmeldde voor werk en mocht een bestelling weigeren. Ook mocht hij opdrachten van een concurrent uitvoeren en zich laten vervangen door een ander. Verder gaat het om een bijverdienste, die voor de student per uur aanzienlijk hoger is dan de inkomsten die hij in loondienst verdiende.

Let op: Volgens de rechter is het aan de wetgever om maatregelen te treffen, als het ongewenst wordt geacht dat werkplatforms als Deliveroo dergelijke overeenkomsten aanbieden. Deze uitspraak sluit goed aan bij de voorbereiding door het kabinet van nieuwe wetgeving voor zzp-ers.

Tips en actualiteiten direct in uw mailbox?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief